5 tanulság a derbi után, amiből okulni kell

El kellett telnie pár napnak a “bajnoki döntő” után, amíg újra szikrát kapott az agyam. Gondolom nem kell magyarázni, hogy miért is. Az idénynek még nincs vége, de be kell vallanunk, hogyha ezt a bajnokságot sikerül is behúzni, akkor a 20-at megköszönhetjük a többi csapatnak, hiszen a Unitedtől szokatlanul már nem a saját kezében tartja a sorsát. A City pedig, ha igazán profi, a bajnoki címet nem veszítik el. Ha pedig nem, akkor messze hallatszik majd a nevetésünk. Bár utána rögtön be is fordulhatunk a sarokba szégyenkezni egy kicsit az idény miatt, amely egyelőre csalódást jelent. Tehát a tanulságok:

1. A City minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy megnyerje a 2011-12-es bajnokságot

A derbi elvesztésével itt szinte le is zárhatjuk a bajnokságot, az esélyünk a huszadik bajnoki címre meredeken zuhant, sokat már nem tehetünk. Nyerni kell a két maradék meccset és drukkolni, hogy a City pontot veszítsen. Ha sikerül is, jelzem, ez nem a Manchester United útja. Mi itt nem imádkozni szoktunk, hanem az öklünket a magasba emelni. A “majd jövőre” csapatnak ott az Arsenal, a kifogásokat mindig keresőknek meg a Chelsea! De! Mi a Manchester United vagyunk, akik sosem adják fel!

2. Park beállítása piszok rossz húzás volt Fergietől

Imádom a koreait, igazi munkagép! Mostanában azonban nem igazán jut szóhoz, de Ferguson úgy gondolta a kezdőcsapattal a rutint juttatja érvényre a lendület helyett. Ezen a meccsen viszont se Rooney elől, sem a védelem hátul nem kapta meg tőle a kellő támogatást. Toure és Barry kontrollálták a középpályát, ezzel nem tudott mit kezdeni.

3. Mind games

Ferguson kedvenc haditechnikája a mind games, ami nagyjából abból áll, hogy jól összezavarja az ellenfelét a különféle nyilatkozataival – nevezzük pszichikai hadviselésnek. Nos, ebben a City menedzsere tudatosan, vagy nem, de jól vizsgázott. Mancini három héttel ezelőtt a nyilatkozataiban végig hangoztatta, leszámolt a bajnoki álmokkal, nem küzdenek tovább. Mindeközben mindent megtettek a hátrány ledolgozásáért. A United viszont elkényelmesedett, mintha üldözőként jobban teljesített volna, mint üldözöttként – sorra hullatta a pontokat olyan meccseken, amit a Vörös Ördögöknek mindenképpen hozni kellett volna. Mancini a meccsen nyomást gyakorolt a játékvezetőkre is, amelyet Fergie meg is jegyzett egy nyilatkozatában (mondjuk nem ezen ment el a meccs).

4. Bizonytalan védelem

Fergusonnak át kell néznie a védelmet, mert valami nagyon nem stimmel vele. Bár az idényben voltak 0-ra lehozott meccsek, de  sokszor fontos pontokat veszítettünk védelmi hibákból. Ferdinand nem játszik abban a formában, mint 3-4 évvel ezelőtt, Smalling nem ismételte meg a tavalyi szenzációs idényét, Jones jól indult, de nem tudott állandó szintet hozni, mint ahogyan Rafael sem. Vidics kiesése a tengelyből ultra nagy szívás, nem is igazán volt pótolható, új védelemnek kellett összeállni. Evra visszaesése is talány. A derbin például Zabaleta ideje jó részét a United térfelén töltötte, nem volt ellene nyomásgyakorlás sem tőle, sem Giggstől. Bár Evans tőle nem várt játékkal rukkolt elő és a kezdeti idegeskedések után De Gea is formába lendült, mégsem mondható áthatolhatatlannak a dífenz. A védelem hetek óta gyengén teljesít, amire rámegy rámehet a bajnoki cím.

5. Nyáron elő kell kapni a csekkfüzetet

Nyáron vastagon a zsebébe kell nyúlnia a United Főnökének, vagy csodát kell tennie bizonyos posztokon a jelenlegi játékosokkal, mert így látszik, hogy nem megy. Scholestól nem várhatjuk, hogy állandóan beugrik, kell valaki, aki irányítja a csapatot, kontrollálja a tempót. Kell egy atombiztos jobb és egy bal oldali védő. Fergie talán elengedi Berbatovot, Andersont és Evrát is egy zsák pénzért, de ennél jóval többet kell majd költenie. Ez a nagy kérdés: Van-e a Glazer családnak annyi pénze, amennyit mond? Ferguson eddig remekül gazdálkodott a pénzükkel. Hogy lesz-e keret, annak csak az idő a megmondhatója, mi reméljük a legjobbakat. Őrült nyarunk lesz, már most egy csapatnyi játékost hoztak hírbe a klubbal.