Mata: nemcsak rekordvétel, új korszak nyitánya

Lesz Mata juszt is az enyém! – énekelgethette volna David Moyes az elmúlt hetekben, ha ismeri a magyar slágertörténelmet, ugyanis ahogyan azt már korábban is rebesgettük, a Chelsea kezdőkivetett spanyol zsenije, Juan Mata a Manchester Unitedhez igazolt, mégpedig rekordösszegért, 44.73 millió euróért. Igen, külön fontosságot kell tulajdonítanunk a rekordnak, ugyanis szegény Moyest úton-útfélen (neten-mémtéren) összehasonlítják elődjével, Sir Alex Fergusonnal, és maradjunk annyiban, hogy ebben a jó öreg skót ritkán jön ki vesztesen. Nem véletlenül írtuk mi is a nyáron, hogy csak „moyeszolgat” a transzferpiacon az MU, hiszen már akkor látni lehetett, hogy a szükséges frissítés nem történt meg. Marouane Fellaini nem sokat lendített a csapat szekerén, és bizony a „Manchester United Sir Alex Ferguson után” kitétel is dupla feneket nyert.

Nos, ez az átigazolás nemcsak azért érdekes, mert a korábbi fizetésénél immáron kétszer annyit kereső Mata az elmúlt két idényben 28 gólpasszal és 32 góllal szolgálta a „kékeket”, hanem azért is, mert visszaadhatja a csapat hitét önmagában: akárhonnan nézzük, egy ereje teljében lévő (25 esztendős), regnáló világklasszis kötötte hozzájuk sorsát, és további csillagok követhetik a spanyolt, még a héten.

„Minden más menedzser éppen Mata köré építette volna a Chelsea-t, mesés játékos” – értetlenkedett Mata elűzésén az egykori remek futballista, ma szakíró Jamie Redknapp. „Természetesen Mourinho is tudja, hogy Mata micsoda jó játékos, de egyszerűen nem illik az új taktikába, nem passzol a portugál játékfilozófiájába” – vélekedett a BBC szakértője, Pat Nevin, aki azért másfajta, emberi problémát is sejttet a háttérben. Azt se hagyjuk ki a számításból, hogy Matában dolgozik erőst a „csak azért is”, a nyári világbajnokság előtt a válogatottat tekintve is vissza kell állítania renoméját; egyébként Nevin szerint a sokoldalú spanyol a középpálya jobb oldalán kap majd szerepet a „vörös ördögöknél”.

Beszédes, hogy Wayne Rooney azonnal megkezdte a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat, miután nyilvánosságra került, hogy Mata nemsokára csapattársa lesz, és minden bizonnyal hajlandóak lesznek arra a vezetők, hogy megadják számára a – keresleti oldalról – hőn vágyott heti 362 ezer eurós álomfizetést, amellyel a legtöbbet kereső kerettag lesz (Mata feleennyit kap, bónuszok nélkül). Így Rooney kissé meglöttyedt egója helyreállna, ő pedig be a sorba. Maga José Mourinho, aki már Madridba is vitte volna, megjegyezte, hogy nem hiszi, hogy Mata eladása segíti Roo Londonba költözését – a két ügy összekapcsolása olyannyira valószínű és kézenfekvő, hogy összeesküvés-elméletből nyílt titok lett időközben.

Mata érkezése rossz hír a valenciai Éver Banegának, Moyes személyesen elrepült Németországba Mario Mandzukicot nézni (és ha már ott volt, lecsekkolta két mönchengladbachi kiszemeltjét is), s meglehet, a horvát ék addig durcáskodik, hogy nemsokára már nem németek vagy egy lengyel miatt fog kispadozni, hanem Robin van Persie miatt. Egyébként Toni Kroos körül is legyeskednek az angolok (őt a menedzser két segítője, Phil Neville és Steve Round már többször is „megtekintette”). A Párizsból állítólag elvágyódó Edinson Cavani túl drága lehet januárban a Unitednek, bár hogy, hogy nem, elutazott Moyes egy PSG-mérkőzésre is. Bár, ha meggondoljuk, hogy angol lapok szerint képesek lennének 27.1 milliót fizetni a Southampton 18 éves balhátvédjéért, Luke Shaw-ért…

Természetesen csínján kell bánni a sajtóval (jó helyen legyen mondva…), hiszen Dantéért ügynöke szerint már csak az Intergalaktikus Koalíció nem jelentkezett be, a United által is figyelt portói Eliaquim Mangaláért egyesek szerint 46 millió eurót fizetne a Manchester City. Az Atlético Madrid időközben megduplázta Koke fizetését kétmillióra, kivásárlási árát 60 millióra emelte, emigyen a juventusos Claudio Marchisio vagy az interes Fredy Guarín jóval olcsóbb megoldás a MU-középpálya gondjaira, utóbbiért ráadásul Javier Hernándezt is fel lehet ajánlani, mert lenne rá kereslet a milánóiaknál. Jó hír a klub hívei számára, hogy az ősszel befutó Adnan Januzajt minden bizonnyal láthatják a nyári világbajnokságon, a belga válogatott színeiben, azt pedig döntse el a kedves olvasó, hogy jó vagy rossz-e az MU-fanoknak, hogy Kagava Sindzsi eltökélte: ha törik, ha szakad, nem megy sehová. A japán maradhat, de Fábio és Wilfried Zaha a héten biztosan távozik.

nso